×

Uspješno završen drugi ciklus Takt Akademije – 51 polaznik dobio priliku za zaposlenje

Sarajevo 13.04.2017. Drugi ciklus programa TAKT akademije danas je zvanično završen dodjelom certifikata uspješnim polaznicima. Ukupno 51 polaznik u narednom periodu će dobiti priliku za zaposlenje u vodećim bh. kompanijama, učesnicama TAKT akademije.

„Nakon objavljenog poziva, ukupno je pristiglo 300 prijava na našu adresu. Teoretska obuka za sve kandidate koji su uspješno prošli proces selekcije je počela 20.02.2017. godine, a praktična obuka sedmicu kasnije. Danas smo sretni da imamo priliku dodijeliti certifikate 51 polazniku, te najavljujemo da je već 20 njih dobilo zaposlenje u nekim od članica ASA Prevent grupacije,“ izjavio je direktor Fondacije Hastor, Seid Fijuljanin te dodao kako je ovo program koji organiziraju Fondacija Hastor u saradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom te predstavlja jedinstvenu priliku za mlade da steknu konkurentne vještine na tržištu rada.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović prisustvovao je ceremoniji dodjele certifikata i tom prilikom istakao važnost usklađivanja obrazovnog sistema prema potrebama tržišta rada.

„Dosta se u posljednje vrijeme govori o negativnim utjecajima usaglašavanja obrazovne politike i potrebe privrede, na način da se govori o poboljšanju prilika za nova zaposlenja. Iako je to ultimativni cilj za neka buduća vremena, smatram da se nalazimo u situaciji gdje se ipak mora više voditi računa o potrebama privrede, kako bi u budućnosti došli u poziciju da se obrazovanjem povećava mogućnost zaposlenja i kreiraju nova radna mjesta u različitim granama privrede. TAKT akademija pokazuje da se i kroz nevladin sektor može ići korak ispred vremena i prilagoditi svojim potrebama kadrove koji nisu stekli stručna znanja. Na taj način se povećao broj zaposlenih u BiH, te smatram da su to zaista proaktivni pristupi politikama zapošljavanja. Prepoznao sam rad Fondacije Hastor te dao i finansijski poticaj kako bi pokazao da saradnja države i nevladinog sektora mora rezultirati novim radnim mjestima.“

Ovaj program mladima nudi prvenstveno obuku i profesionalno usavršavanje a veliki broj njih u konačnici dobije zaposlenje shodno potrebama kompanija učesnica.

„Takt akademija je nama mladim diplomantima omogućila da svoja stečena teoretska znanja sada primjenimo i u praksi. Meni kao mladom inžinjeru je zaista bilo fascinantno vidjeti nove tehnologije u primjeni u najdinamičnijim industrijskim granama“, izjavila je Ajna Omerović, te dodala da je ovo jedinstven primjer kako da se mladi kadar zadrži u Bosni i Hercegovini.

Učesnicima se obratila direktorica Addiko Bank dd Sarajevo Sanela Pašić koja je sa njima podijelila praktična iskustva koja će im pomoći u izgradnji karijere.

“Naše strateško opredjeljenje je podrška djeci i mladima, te nam se Fondacija Hastor nametnula kao izvrstan partner. Projekat TAKT akademije je zaista odličan, pa mi je bilo zadovoljstvo sa polaznicima Akademije podijeliti praktična iskustva o tome kako da budu što uspješniji u poslu i da u kompanije u koje idu donesu nove vrijednosti”

ASA Prevent grupacija kontinuiranim ulaganjem u širenje poslovanja značajno je diverzifirciala svoj proizvodno-prodajni portfolio. Usljed nedostatka adekvatnih resursa na tržištu rada, Grupacija je prije nekoliko godina pokrenula internu obuku za mlade diplomante i magistrante koji je tada predstavljao pionirski korak jedne kompanije. Vremenom je taj projekat dobio i druge partnere, te danas predstavlja TAKT akademiju, prepoznatljiv program kroz koji mladi ljudi stiču priliku za svoje prvo zaposlenje.