×

U organizaciji ASA Prevent Group i BBI Banke završen Summit 100 lidera

U organizaciji ASA Prevent Group i BBI banke:Završen Summit 100 lidera: Politička suradnja preduvjet razvoja bizinsa

Politički lideri regije: Borut Pahor, Bujar Nishani, Filip Vujanović, Gjorge Ivanov, Hashim Thaci, Tomislav Nikolić, te članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić naglasili su kako zemlje regiona, u kojem živi više od 25 miliona ljudi, jedne drugima mogu ponuditi podršku u različitim sferama: energetike, infrastrukture, privrede, obrazovanja kao i u drugim oblastima s ciljem ukupnog razvoja i unaprjeđenja standarda.

Preduslovi tome su svakako kvalitetna politička saradnja i uzjamno povjerenje, koji su ujedno i garanti stabilnosti regiona za budući rast, poručeno je iz Sarajeva.

Zaključeno je kako nordijski model saradnje, predstavljen prvog dana, treba biti dugoročna ambicija zemalja regije na kojoj će raditi i generacije koje dolaze. Zajednički pristup Evropskim integracijama nudi veću šansu razvoja i treba da bude jedna od smjernica regionalne saradnje i politike, složni su lideri. Moderatori završnog panela bili su Amer Bukvić, direktor BBI Banke i Duško Knežević, predsjednik Atlas Grupe.

Dvodnevnom Samitu 100 u Sarajevu, održanom pod motom “Dogovor za novo doba” prisustvovalo je više od 150 učesnika, a  akreditovano je više od 300 medija. Biznismeni iz regiona razgovarali su o različitim temama u kojima prepoznaju zajednički interes i potencijal, kao što su: saobraćajna infrastruktura, obnovljivi izvori energije, tržište rada, edukacija, poljoprivreda, turizam, informacione tehnologije…

Prethodni godišnji skupovi lidera regiona održani su u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a naredni planirano je da se održi u Makedoniji.

Organizatori Samita100 2016 bili su BBI Banka i ASA Prevent grupacija iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.