×

Samo kroz ekonomski prosperitet možemo izgraditi jaku BiH

Većina bh. građana ASA Grupaciju vežu za prodaju automobila. No, ASA Grupacija već dvije godine se ne bavi ovim poslom. U kojim smjerovima se danas razvija poslovanje i u kojim granama ste najaktivniji?

ASA Grupacija ove godine obilježila je 20 godina postojanja. U proteklom periodu zadržali smo poziciju vodećeg poslovnog sistema u BiH, te se zajedno sa Prevent Grupacijom pozicionirali na listu top 500 kompanija u centralnoj Evropi. Vođeni vizijom poduzetništva izrasli smo u prepoznatljiv brend u BiH i regiji. Upravo zahvaljujući strateškim odlukama i planiranju uspješno smo prevazišli proces tranzicije izlaska iz biznisa prodaje automobila, te smo postavili čvrste temelje za dalji rast i razvoj poslovanja Grupacije. ASA Grupacija danas ima preko 20 firmi članica koju djeluju u okviru 5 segmenata poslovanja i to: finansije, usluge, zdravstvo, nekretnine i prirodni resursi.

ASA Prevent grupacija često u fokus javnosti dođe kada se govori o privrednicima sa najvećim brojem zaposlenih, prometa, dobiti i sl. Možete li nam u ovom segmentu predstaviti trenutno stanje ASA Grupacije kada je u pitanju broj zaposlenih i prisustvo u BiH?

ASA Grupacija zajedno sa Preventom vodeći je privatni poslodavac u Bosni i Hercegovini i djeluje na 20 lokacija širom BiH. Samo ASA trenutno zapošljava 800 zaposlenika u različitim oblastima djelovanja. Većina naših članica, kao što su Banka, Osiguranje, Eurofarm i ASA Rent, ima svoje poslovnice širom BiH. Kroz široku mrežu prisustva, efikasnu uslugu i fleksibilnost Grupacija nastoji odgovoriti potrebama tržišta i našim kupcima osigurati uslugu kakvu zaslužuju. Ono što posebno želim istaći jeste da je broj zaposlenika u protekle dvije godine intenzivno rastao, upravo zahvaljujući novim akvizicijama i diversifikaciji poslovanja. Nakon izlaska iz biznisa prodaje automobila Grupacija je imala 300 zaposlenih dok smo već prošle godine rasli na 600, a da bi danas došli do broja od 800 zaposlenih. Uz nove investicije u 2017. godini planiramo dostići broj od preko 1000 zaposlenika.

ASA Grupacija već duži niz godina je aktivna i na finansijskom tržištu, ali je spajanje Moje banke i IK Banke najava značajnijeg anganžmana. Kakvi su planovi u ovom polju? 

Finansijski sektor je već dugo sastavni dio djelovanja Grupacije ali spajanjem IK Banke i Moje Banke i ulaskom u vlasničku strukturu BamCarda, ovaj segment je značajno ojačan. To je svakako oblast koja ima potencijal za dalje širenje i kao dio najvećeg poslovnog sistema u BiH, vjerujemo da je došlo vrijeme za osnaživanje domaćeg finansijskog sektora. Ovdje govorimo i o bankarskom ali i sektoru osiguranja. Spajanjem Moje Banke i IK Banke, nastala je jedna od vodećih domaćih banaka u BiH sa aktivom od 400 miliona KM. Banka uskoro pokreće i proces promjene imena i rebrandinga čime će jasno komunicirati svoju strategiju daljeg razvoja kao i predstaviti proizvode i usluge koje će klijentima vratiti povjerenje u domaći bankarski sektor. Grupacija će nastaviti širenje u ovoj oblasti jer, kako sam rekao vjerujemo u njen potencijal i želimo zadržati trend vodećeg investitora u finansijskom poslovanju u BiH.

Zašto uopće ulazite u bankarski sektor u kojem dominiraju strane velike banke?

Kako sam već ranije rekao, došlo je vrijeme da BiH ima jaku domaću banku koja klijenima nudi stabilnost i povjerenje. Ovakva odluka je prepoznata i od strane klijenata koji su pozdravili proces jačanja domaćeg bankarskog sektora.

Koje su najznačajnije akvizicije i poslovni rezultati u 2016. pored spajanja Moje i IK Banke?

ASA Grupacija je u 2016. godinu ušla sa novim korporativnim identitetom, ambiciozno i sa velikim planovima za razvoj osnovnih stubova poslovanja. Prvenstveno, željeli smo da interno predstavimo strategiju daljeg razvoja i nove pravce djelovanja, a istovremeno da realizujemo sve poslovne planove i investicije. Sa ponosom mogu reći da smo na kraju ove godine zadovoljni postignutim rezultatima. Kao što sam već rekao, uz spajanje Moje Banke i IK Banke, u proteklom periodu ušli smo i u vlasničku strukturu Bamcarda, firme koja se bavi kartičarskim poslovanjem, te smo preuzeli i većinsko vlasništvo nad poliklinikom Eurofarm. Tokom 2016. smo dodatno radili na jačanju i razvoju ovih akvizicija. Polikilinka Eurofarm će tako od januara 2017. otvoriti dvije nove poliklinike i to u Visokom i Goraždu, što je još jedan od primjera našeg nastojanja da djelujemo u cijeloj BiH. Vjerujemo da konsolidacijom usluga bankarstva, osiguranja i zdravstva možemo pružiti kompletnu i kvalitenu uslugu krajnjem korisniku što će biti okosnica daljeg razvoja Grupacije. U oblasti osiguranja, ASA Osiguranje bilježi konstantan rast koji je veći od rasta tržišta, te smo uporedo potvrdili i poziciju lidera u brzine isplate štete. Uvažavajući liberalizaciju tržišta trgovinom električnom energijom procijenili smo da imamo odgovarajući poslovni interes za ulazak u ovo polje. S tim u vezi nakon uspješne registracije, nova firme u okviru Grupacije, ASA Energija je počela sa radom. Ovo predstavlja pionirski korak u oblasti snadbjevanja električnom energijom. Dodatno, Grupacija je značajno rasla i u oblasti nekretnina. Izgrađena su dva nova savremena objekta u Vogošći i Rajlovcu. Konačno, pokrenuli smo i dodatne segmente poslovanja, a to je trgovina berzanskom robom i biznis call centra. Sve navedeno predstavlja značajan iskorak za buduće poslovanje Grupacije i uveliko doprinosi ostvarenim rezultatima u 2016. Mišljenja sam da smo sa ostvarenim aktivnostima u 2016. stvorili dobru bazu za dalji rast u 2017. godini.

Vlasti BiH kroz “Reformsku agendu” tvrde da rade u interesu realnog sektora s ciljem povećanja konkurentnosti bh. privrede. Kako ocjenjujete rezultate tih napora kao meandžer jedne od najvećih kompanija iz preizvodnog sektora?

Protekla godina bila je u znaku reformi koje su imale za cilj da rasterete poslodavce ali su u konačnici donijele suprotno od očekivanog.

Promjene zakonske regulative koje su se desile u 2016 godini su u velikoj mjeri negativno uticale na poslovanje privrednih subjekta. Ovdje posebno ističemo izvozno orjentirane kompanije gdje je došlo da izmjene Zakona o porezu na dobit. Trenutni Zakon o porezu na dobit nema poticaje koji bi se mogli podstaknuti nove investicije i razvoj privrede.

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak su uticali na ukupne troškove uposlenih, koji su se značajno povećali za realni sektor.

ASA Prevent Grupacija nekoliko puta je isticala komparativne prednosti Bosne i Hercegovine kada je u pitanju razvoj tradicionalnih industrija, te smo svojim poslovanjem značajno promovisali iste. Međutim, evidentno je da zakonske regulative i pravna nesigurnost nisu okruženje povoljno za razvoj novih investicija. Dodatno, susrećemo se sa sporim i neefikasnim birokratskim aparatom. Potrebna je reforma u ovom segmentu da bi isti postao adekvatan servis za poboljšanje poslovnog ambijenta. Također, očekujemo da se obrazovni sistem uskladi sa potrebama tržišta kako bi kompanije mogle dodatno razvijati ljudske resurse i tako jačati poslovanje. U konačnici, sudski sistem pod hitno treba izmjene kako bi pratio savremene ekonomske tokove i globalizaciju te tako povećao konkurentnost BiH na svjetskom tržištu. Uz nastavak dijaloga svih uključenih strana, očekujemo da će se pozitivni efekti Reformske agende osjetiti već u 2017.godini kako bismo svi zajedno nastavili graditi povoljan ekonomski ambijent.

Društvena odgovornost i razvoj bh.društva

ASA Grupacija posebnu pažnju poklanja društveno odgovorom djelovanju. Kroz podršku Fondaciji Hastor stipendiramo 1714 osnovaca, srednjoškolaca i studenata iz cijele BiH, te im na taj način pomažemo u njihovim nastojanjima da postanu samosvjesni lideri. Vjerujemo da mladima treba pružiti šansu a mi im kroz svoje poslovanje nudimo podršku kako bi svoje ideje sproveli u djelo. Naša podrška ne odnosi se samo na donacije i sponzorstva nego i razvoj start-up ideja. Ovom prilikom pozivam mlade poduzetnike kojima je potrebna infrastruktura za implementaciju poslovnih ideja da nam se obrate i mi smo spremni podržati ih i pružiti potrebnu pomoć kakko bi svi zajedno jačali i razvijali ideju poduzetništva u BiH. Kao vodeći privatni poslovni sistem znamo šta je potrebno da bi uspjeli i vjerujemo da jedino kroz ekonomski prosperitet možemo graditi jaku i stabilnu BiH.