×

Kako finansijske institucije mogu podržati poslovanje privrednika u BiH

Prvi finansijsko-poslovni samit u BiH Finance and Business Summit, koji je održan jučer u organizaciji medijske grupacije Oslobođenje servisi, okupio je brojne stručnjake iz ovih oblasti koji su govorili o stanju u finansijskom sektoru, stranim investicijama, zapošljavanju, te brojnim drugim aktuelnim temama i problemima sa kojima se ovi sektori suočavaju. U okviru Summit-a održana je panel diskusija pod nazivom „Pokrenimo privredu zajedno“, a tema panela bila je „Kako finansijske institucije trebaju podržati poslovanje, iskustva privrednika u BiH“ Učesnik panela, pored ostalih bio je I Eldin Hadžiselimović, generalni direktor Asa Group, koji se tom prilikom osvrnuo na saradnju finansijskih institucija i privrednika, a u kontekstu regulacija, izozne politike I uticaja stranih organizacija i monetarnih fondova. Zajednički zaključak učesnika jeste da Razvojna banka treba privredi FBiH, ali nikako kao profitna institucija nego kao institucija koja će, osim ulaganja u infrastrukturu, socijalne i ekološke projekte, imati i neku vrstu risk fonda namijenjenog privredi, kao i dio sredstava namijenjenih za start up preduzeća.
Sredstva koja BiH dobije od MMF-a jesu jeftinija za državu, ali za privredu i građane koji vraćaju kredite MMF-a to je izuzetno skup novac. Realni sektor, također, treba naći adekvatne sistemske načine plasiranja vlastitih zahtjeva i vlastitih interesa prema donositeljima odluka, kako domaćim, tako i inostranim.
Direktor ASA Group, Eldin Hadžiselimović je na pitanje da li banke u BiH imaju monopolski položaj na finansijskom tržištu BiH naglasio da je potrebno razvijati tržište kapitala koje je sada prilično ograničeno.
Zajednička saradnja realnog i bankarskog sektora i uzajamna saradnja na realizaciji ciljeva u konačnici trebaju unaprijediti razvoj kako banaka i njihove ponude na tržištu, tako i privrede i društva u cjelini.